امروز : یکشنبه, ۲۶ اسفند , ۱۴۰۳ - 17 رمضان 1446
- سخنگوی دولت در دیدار با بانوان کارآفرین: بسیاری از تورمها در اقتصاد ایران نتیجه عملکرد بد و تخلفات برخی بانکهاست
- بیش از یک هزار پروژه عمران شهری، امسال در اصفهان اجرا میشود
- هاشمیطباء: کار ممیزی و انتظامی در کنار کار فرهنگی مورد نیاز است
- قصد توهین نداشتم؛عذرخواهی میکنم
- مشهد|لحظه دیدار یار نزدیک است؛ زائران و مجاوران آماده استماع سخنرانی نوروزی مقام معظم رهبری
تاثير ماه رمضان بر كاهش جرم و جنايت در جامعه
ملیکا قرمزی – به گزارش پایگاه خبری صبح شاهین شهر/آمارها و مطالعات انجام شده نشان مي دهند كه اکثر جرايم به ويژه سرقت در ماه مبارک رمضان کاهش چشمگيري يافته و به طور کلي نرخ جرم و جنايت در اين ماه بسيار کمتر از ماه هاي ديگر است. آمارها همچنين نشان مي دهند که به طور ميانگين ميزان جرم و جنايت در ماه رمضان حداقل تا ۲۰ درصد کاهش مي يابد.
دلايل كاهش جرم در ماه رمضان
کارشناسان علت کاهش جرم و جنايت در ماه مبارك رمضان را ناشي از فضاي معنوي اين ماه که به نوعي تحول دروني را در انسان ها به همراه دارد دانسته و معتقدند حتي انسان هاي بزهكار و خلافكار جامعه هم از برکات و انوار معنوي اين ماه محروم نمي شوند.قدرت اثر گذاري ماه رمضان بر دل انسان ها به قدري است كه مجرمان حداقل حرمت آن را نگه مي دارند و از پرداختن به خلاف ها و بزهكاري در اين ايام پرهيز مي كنند. در اين ماه امنيت اجتماعي خاصي بر جامعه حاكم مي شود كه در ماه هاي ديگر نظير ندارد.
كاهش جرايم اجتماعي و اخلاقي و ارتقاي سطح امنيت جامعه اين پيام را به ما مي دهد كه ماه رمضان فرصت مناسبي براي زدودن زنگار ها و ناخالصي ها و بازگشت به ارزش هاي معنوي و الهي است. البته بايد يادآور شد که عموماً در ايام مذهبي و حتي اعياد و روزهاي جشن و شادي وقتي مردم از نظر فكري و جسمي درگير برپايي مراسم باشند كمتر به فكر مسائل ديگر مي افتند و حتي نوع جرم ارتكابي توسط مجرمان نيز در اينگونه مواقع تغيير مي كند.
در ايام ماه رمضان هم اينگونه است و اين ماه به نوعي ترمز مجرمان را مي کشد و آنها را از ارتکاب اقدامات ناشايست بازمي دارد و اين اتفاق مبارک به دليل فضاي معنوي و عرفاني است که درکل جامعه حاکم مي شود و توجه مردم را به انجام عبادت و بندگي به درگاه معبود معطوف ساخته و فرصتي عالي براي ارتقاي سطح امنيت فرهنگي و اجتماعي فراهم مي سازد. تحقيقات نشان داده كه با توجه به ارزشي كه مردم براي ماه رمضان قائل هستند در اين ماه سعي مي كنند از لحاظ ظاهري رفتارها و برخوردهاي خود را كنترل كنند و همچنين سعي مي كنند آمار و ميزان جرم و جنايت را در اين ماه كاهش دهند.
يكي ديگر ازعواملي كه موجب كاسته شدن ميزان گناه و جرم و جنايت مي شود اعتقاد ديني است كه بستگي به شرايط فردي دارد بنابر اين افرادي كه اعتقاد قلبي دارند سعي مي كنند از ارتكاب به گناه ، جرم و تخلف خودداري كنند. افرادي كه اعتقاد واقعي به مراسم مذهبي به خصوص مراسم هاي ماه رمضان دارند ناخودآگاه از ارتكاب به جرم و عوامل نظير آن خودداري مي كنند زيرا در درون خود مرتكب شدن به اين گونه مسائل را گناهي دو چندان مي دانند.
به هر حال همه انسان ها فطرتاً خداجو هستند و اين نكته باعث مي شود كه حتي تبهكاران هم در ماه مبارك رمضان به يكسري خط قرمز هايي معتقد باشند. چنانچه بعضاً در ماه محرم هم مي بينيم افرادي كه داراي مشكلات اخلاقي هستند به بركت نام امام حسين (ع) در ايام عزاداري آن حضرت، در مراسم ها شركت مي كنند و خيلي از كارهاي ناپسند خود را ترك مي كنند.
تاثير ماه رمضان بر رفتار جوانان
جامعه شناسان براين باورند كه با شروع ماه مبارك رمضان بخش عمده اي از جوانان با خود عهد مي كنند سمت رفتار خلاف شرع و انساني نروند تا جايي كه همين شيوه براي آن ها عادتي مي شود كه در ادامه و پس از ماه مبارك رمضان راه خير و صلاح و انسان دوستي در پيش گيرند.
آمارها از كاهش ۲۵ تا ۳۰ درصدي آسيب هاي اجتماعي، تخلفات و جرايم در بين جوانان طي ايام ماه مبارك رمضان خبر مي دهند كه دليل آن را مي توان در ايمان و اعتقادات مذهبي و ذاتي جوانان پيدا كرد زيرا ايمان در واقع تنها عامل دروني در بين افراد خلافكار است كه ميزان تخلفات را در ميان آنها به حداقل مي رساند.
تاثير ماه رمضان بر نهاد خانواده
يكي ديگر از مزاياي ماه مبارك رمضان تقويت بنيان و نهاد خانواده از طريق همزيستي بر سر سفره هاي افطار و سحري است تا جايي كه اگر پس از ماه مبارك رمضان خانواده هاي شاغل و درگير كارهاي روز مره فرصت مي يابند تنها يك وعده غذايي آن هم به صورت نامنظم كنار يكديگر بنشينند اما در ماه رمضان هر كس از اعضاي خانواده در هر كجا كه شاغل است تلاش مي كند خود را به هنگام افطار بر سر سفره حاضر كند و همين وضعيت در هنگام سحري نيز تكرار مي شود.
ماه مبارك رمضان در واقع اين امكان را براي خانواده ها فراهم مي آورد كه بيشتر با هم باشند و از همين رهگذر است كه امكان حركت هاي تكروي كه اغلب از دل آن جرم بر مي خيزد به حد اقل مي رسد. واقعيت اين است كه ماه رمضان آدمي را در برابر سختي ها پايدار مي كند و بر صبر و شكيبايي انسان مي افزايد و دل را آنچنان صفا مي دهد كه در روزهاي آخر ماه مبارك رمضان دلش نمي خواهد اين آرامش را از دست بدهد.
نتيجه گيري
بسياري از كارشناسان معتقدند كه با ورود به ماه مبارك رمضان امساك و پرهيز افراد از برخي انحرافات، کج روي ها و آسيب ها افزايش مي يابد و شايد در اين ماه بيش از ساير ماه ها مراقب هستند كه دامن آنها به ناپاكي آلوده نشود و خاطره اي ناخوش در ذهن ديگري برجاي نگذارند.
شهروندان نيز بر باور كارشناسان و مسئولان انتظامي و امنيتي صحه مي گذارند و بر اين باورند با آداب و رسومي كه به ماه مبارك رمضان وارد مي شوند، سنت ها يكي پس از ديگري جلوه بروز مي يابند و همين ها ترمز بسيار قوي براي پرهيز از گرايش به سمت و سوي ارتکاب گناه و جرم است.
ورود به امام زاده ها، مساجد، حسينيه ها، تكايا و مراسم هاي عبادي و معنوي تلاوت قرآن، ذكر توسل، قرائت دعا و جلسات سخنراني مستمر تاثير خود را برجاي مي گذارد. افطاري دادن و اطعام روزه داران از رسومي است كه در بين مردم در ماه مبارك رمضان بسيار مورد توجه است. اين سفره هاي معنوي انس و الفت را افزايش مي بخشد و كدورت و ناراحتي را به حاشيه مي راند.
پس حال كه فضاي معنوي ماه رمضان مي تواند تا اين حد در كاهش جرايم موثر باشد بايستي از اين فرصت گرانبها بهره برده و اين ماه را تمريني براي ديگر ايام سال بدانيم و از آن براي ايجاد تغييراساسي در درون خود استفاده کنيم و با ادامه دادن اين روند به امنيت و آرامش جامعه اسلامي خود کمک کنيم.
تهيه و تنظيم: سرهنگ غلامرضا براتي، فرمانده انتظامي شهرستان خميني شهر
پایگاه خبری صبح شاهین شهر , تاثير ماه رمضان بر كاهش جرم و جنايت در جامعه , روزنامه کیمیای ایران , ماه رمضان
- دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
- پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.